Szabó Csilla
Az angol középhaladó és középfokra felkészítő tanfolyamokra jártam eddig, mindig csoportban , ami számomra azért volt érdekes, mert különböző emberekkel találkozhattam, megismerhettem a nyelvi szintjüket, tanulhattam tőlük, még a hibáikból is, és megismerhettem őket, mint embereket is az elmúlt évek során. Azóta is, ha találkozom velük egy rövid beszélgetés erejéig akár, de tényleg öröm a találkozás.

A tanároknak, akik bajlódtak velünk, örökké rohanó és sokszor házi feladatot nem író felnőttekkel, pedig csak elismerésemet tudom kifejezni, mert csoportjaink sohasem voltak unalmasak és könnyen taníthatóak. És persze minden tanár máshogy tanít, amiből szintén sokat tanulhattunk. Az angol anyanyelvű tanárok, akik meg sem szólaltak szinte magyarul, pedig (bár a megértésük először nehezebben ment) igazi élethelyzeteket teremtettek az órákon.

Kipróbálhattam az múlt évtől azt is, hogy milyen az, amikor egyedül vagyok a "Csoport". Csak én és a tanár, több órán keresztül angolul beszélgetünk, (én persze megragadok minden alkalmat a magyar beszélgetésre is, de sokszor hiába próbálkozom), bár nagyon fárasztó a napi 10-12 óra munka után a váltás és a koncentrálás, de hihetetlen élményt jelent számomra. Nagyon elfáradok, de nagyon fel is dobódok az órák végére. Én a kishitű, aki nem biztos a tudásában, sokszor képes vagyok már bármilyen témáról angolul is beszélgetni. Néha már én is érzem a fejlődést, a gátlásaim, amelyek néha a csoport előtt előjöttek, most már feloldódtak, és egyáltalán nem zavar, ha valamit nem tökéletesen mondok.

És az elmúlt évben többször volt alkalmam külföldiekkel angolul beszélgetni, ami szintén élmény és meglepetés volt számomra, mert bármilyen téma is került elő a beszélgetések során, mindig meg tudtam értetni magam és el tudtam mondani a véleményemet bármilyen témáról. Lehet, hogy előkerült néha a szótár is és nem riadtam vissza a kézzel-lábbal mutogatástól sem, de ezek tényleg igazi, váratlan és megismételhetetlen helyzetek voltak, sokat segítve az angol nyelvgyakorlást igazi élethelyzetben.

Munkám során főleg az angol nyelvű újságok cikkeivel találkozom és jó dolog, hogy már a fordításukkal boldogulok. Bár nem szükséges a munkámhoz, de szeretnék nyelvvizsgát tenni, csak a magam megnyugtatására. Ha már ennyi évig tanultam a nyelvet, legyen róla egy papírom, hogy tudom is.

Szabó Csilla (41)

szerkesztő, könyvtáros

Győr

Jelentkezés nyelvtanfolyamra
*/?>